Heeft u last van voetschimmel?

Feit & advies

Voetschimmel wordt ook zwemmerseczeem genoemd. Klachten zijn grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen, soms met jeuk.
Voetschimmel kan ontstaan als de beschermende functie van de huid niet goed werkt. Gebruik 2 keer per dag een antischimmelcrème op de plekken en u zult binnen enkele dagen al verbetering zien.

Wat is voetschimmel?

Schimmels groeien in de huid, de nagels of de haren. Voetschimmel groeit vooral in de warme en vochtige huid tussen de tenen.

Voetschimmel

Wat zijn de verschijnselen van voetschimmel?

De meest bekende vorm wordt ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Daarbij ontstaan grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen. Soms jeukt het. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën groeien, waardoor de voeten onaangenaam ruiken.
Voetschimmel kan ook aan de voetzool of aan de rand van de voet optreden. Daarbij ontstaan rode schilferende plekken, soms met blaasjes en puistjes. Ook het eelt van de voeten kan dikker worden en er kunnen kloven in ontstaan.

VoetschimmelHoe ontstaat voetschimmel?

Schimmels zijn overal aanwezig; iedereen komt ermee in aanraking. Vooral de vloeren van zwembaden, douche- en sportruimtes zijn een bron van schimmels. Pas als de schimmel de huid binnendringt en zich uitbreidt is er sprake van een infectie.

Meestal beschermt de huid tegen schimmelinfecties. Soms werkt die bescherming minder goed, waardoor schimmels gemakkelijker de huid binnendringen. Bijvoorbeeld:

  • als de huid geïrriteerd of beschadigd isVoetschimmel
  •  als de huid verweekt is door vocht en warmte
  • als de huid veel wordt gewassen met zeep (waardoor beschermende vetzuren op de huid verdwijnen)

Ouderen, mensen met verminderde weerstand (door bijvoorbeeld chemokuren of hiv) of mensen met diabetes mellitus zijn gevoeliger voor schimmelinfecties.

Is voetschimmel besmettelijk?

Voetschimmel is besmettelijk. De schimmel is meestal afkomstig van iemand in uw omgeving die een schimmelinfectie heeft. De schimmel zit in de huidschilfertjes. De huidschilfertjes laten los en komen zo terecht op bijvoorbeeld de vloeren van zwembaden, douche- en sportruimtes. Zo kan de schimmel andere mensen besmetten. De meeste schimmels worden dus van mens op mens overgedragen.

Adviezen bij voetschimmel

De volgende adviezen kunnen helpen de groei van schimmels tegen te gaan en nieuwe schimmelinfecties te voorkomen:

  • Was uw voeten liefst zonder zeep. Als u toch een keer zeep gebruikt, spoel dan daarna uw voeten goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen. Tussen de tenen kunt u eventueel talkpoeder gebruiken. Houd uw voeten droog.
  • Draag schone katoenen of wollen sokken en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen. Draag sandalen, linnen of leren schoenen. Draag liever geen gesloten schoenen van rubber of plastic.
  • Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, en vooral in doucheruimtes en zwembaden.

Behandeling bij voetschimmel

De meeste voetschimmels zijn oppervlakkig en kunnen geen kwaad. U kunt ze behandelen met een antischimmelcrème. Deze crème is verkrijgbaar in de salon.

 

Wilt u advies of een afspraak maken?

Maak een afspraak | Medisch pedicuresalon Voetje voor voetje